Vil forenkle mer for bedriftene i Norge

Bilde av kuleramme, illustrasjonsbilde til bloggpost om å forenkle mer

Sist oppdatert 18.03.2023

Regnskap Norge vil forenkle mer i regelverket for bedriftene i Norge, og foreslår blant annet mulighet for avvikende regnskapsår.

Gjennom Miniforetak er målet mitt å øke kunnskapen om viktig regelverk, muligheter og feller for enkeltpersonforetak og de minste aksjelselskapene.

Min oppgave er ikke å stå på barrikadene for nye endringer.

Det er det heldigvis andre som gjør.

Regnskap Norge, bransjeorganisasjonen for de autoriserte regnskapsførerne, er én av dem. Jeg har sett litt på deres prioriterte forslag til forenklinger for næringslivet. Forslagene ble presentert i bladet «Regnskap & Økonomi» like før jul.

Jeg har plukket fem forslag fra deres 10-punktsliste over hvordan de vil forenkle, ut fra hva som betyr mest for de minste bedriftene.

Enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?

1) Kilometergodtgjørelse/diett

Regnskap Norge mener at det ville vært enklere om skattereglene harmonerte med statens reiseregulativ, slik at man unngår en skattepliktig differanse. Dette gjelder for eksempel kilometergodtgjørelse (for ansatte), der statens satser er høyere enn den skattefrie satsen.

Kommentar:

I vår reiseregningsmal i PLUSS (som vi oppdaterer i disse dager), har vi valgt å bruke de skattefrie satsene, slik at du som driver et lite aksjeselskap og sender reiseregning til det, ikke trenger å tenke på den skattepliktige differansen.

2) Merkostnader kost/losji/reise

Her vil Regnskap Norge ha enklere og mer oversiktlige regler. Regelverket er stort og uoversiktlig slik det framstår dag. Enklere regler vil gi enklere administrasjon og mindre hodebry.

Kommentar:

Dette har også sammenheng med reiseregninga og det å holde seg innenfor rammene og regelverket. Absolutt på sin plass med forenkling.

3) Oppgaveplikt for betaling til selvstendig næringsdrivende

Hvis du kjøper tjenester fra enkeltpersonforetak uten fast forretningssted, har du plikt til å rapportere dette. Gjør du ikke det, risikerer du å måtte betale tvangsmulkt. Regnskap Norge mener at dette gir en «merbelastning og kostnad som ikke står i forhold til det som avdekkes gjennom rappporteringsplikten».

Kommentar:

Dette regelverket tror jeg rett og slett mange ikke er klar over. Kjøper du tjenester fra denne typen leverandører? Og passer du på å rapportere dette? Hensikten er helt klart å avdekke useriøse leverandører, som sender fakturaer uten å rapportere dette til skattemyndighetene selv.

Slik dette fungerer i dag, kan du altså risikere å måtte betale tvangsmulkt for overtredelser andre kan tenkes å gjøre.

4) Registrering i merverdiavgiftsregisteret

Regnskap Norge mener at det må bli mulig å registrere virksomheten i merverdiavgiftsregisteret ved oppstart. Det vil si uten at du først må passere ei grense på 50 000 kroner i mva-pliktig omsetning i løpet av en viss periode.

Kommentar:

I Miniforetak PLUSS har vi en guide som forklarer hvordan bedriften blir registrert i mva-registeret. Det er ulike veier inn dit, og Regnskap Norge har et godt poeng når de hevder at regelverket er utfordrende å håndtere.

5) Forenkle mer med avvikende regnskapsår

Regnskapsførernes bransjeorganisasjon mener også at myndighetene kan forenkle mer ved å åpne for avvikende regnskapsår, slik at du som driver bedrift selv kan velge det mest hensiktsmessige tidspunktet for avslutning.

Kommentar:

Dette kan være aktuelt, for deg som for eksempel har høysesong om sommeren. Kanskje vil 31. august da være en naturlig dato for årsavslutning for din del.

Hva synes du kunne blitt enklere ved å drive en liten bedrift? Send meg gjerne en mail med dine synspunkter.

Ingen konto hos Miniforetak ennå? Opprett gratiskonto her – og få en kortfattet sammenligning av enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Se også

[Guide] Regelendringer og nye regler

Sist oppdatert 24.02.2024 Her finner du nye regler for næringslivet som er vedtatt og under planlegging. Jeg har gjort lete- og sorteringsjobben for deg, og har valgt ut det jeg mener er det viktigste for de fleste småbedriftene. Du finner de ferskeste endringene først, og kan lese deg «tilbake i tid». Jeg tenker alltid på…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

[Guide] Det du trenger å vite om merverdiavgift

Sist oppdatert 05.03.2024 Moms er kortversjonen av merverdiavgift, offisielt forkortet med mva. Her er det mest grunnleggende om momsreglene, og hvordan du blir registrert i Merverdiavgiftsregisteret, der det fra 2021 kom en ny og enklere registreringsløsning. Jeg testet registreringsløsningen for DrivBedre AS, et e-bokforlag jeg startet høsten 2021. Førsteinntrykket er at denne løsningen innbærer små…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

[Guide] De viktigste satsene for en liten bedrift

Sist oppdatert 19.03.2024 Se vår store oversikt over satser og tall her. Den oppdateres etter hvert som nye satser blir justert. Her samler jeg de viktigste satsene for deg som driver en liten bedrift. Jeg har delt inn i det som er felles for enkeltpersonforetak og aksjeselskap, og det som er spesielt for hver enkelt…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

Kommentarer