Selvstendig næringsdrivende og skatt

renter på restskatten i artikkel om skatten for selvstendig næringsdrivende

Sist oppdatert 18.03.2023

Om selvstendig næringsdrivende og skatt, med eller uten enkeltpersonforetak. Og om skatt for deg som er ansatt, for eksempel i eget AS.

Skattetrykket er blitt mindre for selvstendig næringsdrivende de siste årene, og også for deg som driver og er ansatt i eget aksjeselskap.

Skatten er bygd opp på denne måten:

Trygdeavgift for lønnsmottakere og næringsdrivende

Som lønnsmottaker betaler du 8,2 prosent i trygdeavgift av din beregnede personinntekt, som grovt sett er det samme som lønna di. Denne avgifta betaler du for å holde trygdesystemet i gang.

Er du selvstendig næringsdrivende betaler du 11,2 prosent i trygdeavgift av beregnet personinntekt.

Trinnskatt og skatt på alminnelig inntekt

Fra 2016 ble skattesystemet endret. Da forsvant toppskatten, og trinnskatten ble innført på beregnet personinntekt.

Trinnskatten er, som navnet antyder, delt inn i forskjellige trinn.

I tillegg betaler du 22 prosent (2022) i skatt av din alminnelige inntekt, etter at ulike fradrag er trukket fra.

Tidligere satser:

  • 2018: 23 prosent.
  • 2017: 24 prosent.
  • 2016: 25 prosent.

Skatten på alminnelig inntekt (og selskapsskatten) ble altså redusert gradvis i årene 2016 til 2019, i tråd med Regjeringens skattemelding. Det er foreløpig ingen signaler om ytterligere reduksjon av skatt på alminnelig inntekt.

Skatteetaten har en kalkulatortjeneste der du kan beregne skatten din.

Den fungerer etter mitt syn svært bra. I Miniforetak pluss har jeg blant annet brukt den når jeg har sammenlignet lønnsomheten i et enkeltpersonforetak og et lite aksjeselskap.

Ingen konto hos Miniforetak ennå? Opprett konto her – og få en kortfattet sammenligning av enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Se også

[Guide] Regelendringer og nye regler

Sist oppdatert 21.02.2023 Her samler vi det vi kjenner til av nye regler for næringslivet som er vedtatt og under planlegging. Vi har gjort lete- og sorteringsjobben for deg, og har valgt ut det viktigste for de fleste småbedriftene. Du finner de ferskeste endringene først, og kan lese deg «tilbake i tid». Vi tenker alltid…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

[Guide] Sammenligning av skatter og avgifter i ENK og AS – 2022

Sist oppdatert 28.02.2023 Hva gir mest igjen etter skatt og avgifter når du driver liten bedrift? Hvor mye firmaskatt må du betale? Vi har sammenlignet, og resultatet vil kanskje overraske deg. NB! Vi kommer tilbake med et kurs med tilsvarende sammenligning for inntektsåret 2023. Denne guiden blir deretter justert til en faktaartikkel. Mange mener fortsatt…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

[Guide] De viktigste satsene for en liten bedrift

Sist oppdatert 22.03.2023 Se vår store oversikt over satser her. Den oppdateres etter hvert som nye satser blir justert. Her samler jeg de viktigste satsene for deg som driver en liten bedrift. Jeg har delt inn i det som er felles for enkeltpersonforetak og aksjeselskap, og det som er spesielt for hver enkelt type. Under…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

Kommentarer

  1. Vanskelig å gi et eksakt svar, André. Kommer an på hvor store fradrag du har, men det er lurt å sette av penger til skatt (i et ENK må du selv sørge for det, mens du i et AS er pålagt å sette skatten på egen skattetrekkskonto). Vi har mer veiledning om dette i Miniforetak pluss

  2. hvor mye skatter man egentlig av inntekten som f.eks blikkenslager er det opp mot 40% per jobb. la oss si jeg tjener 20000 på en jobb må jeg legge av 8000 til skatt og moms.

  3. Hei Chayane,

    Fordelen med AS i stedet for ENK i dette tilfellet, er at du kan la overskuddet stå i selskapet og betale bare 25% skatt (selskapsskatt). Hvis du ikke har bruk for pengene privat, vel å merke. I et ENK får du full beskatning av overskuddet umiddelbart.

    I Miniforetak PLUSS har vi eksempler på skatteberegning, og veivisere til hvordan du kan beregne skatten i de ulike tilfellene.

    Jeg skjønte ikke helt den med at det ikke vil lønne seg å begynne i fast jobb om næringsinntekta går ned.

  4. Hei.

    Jeg har nå et ENK der jeg i 2015 hadde en skattbar næringsinntekt på ca 600.000,-. I tiden fremover vil jeg ha noe lavere næringsinntekt (usikkert hvor mye lavere men antar ca 100.000,-) men begynner i ny jobb med brutto lønn på 500.000,-

    Bør jeg vurdere å endre fra ENK til AS og hvilket totalt skattenivå (ca) kan jeg forvente etter tillegg av fast inntekt? Er det andre ting jeg bør tenke på? Har blitt fortalt at jeg kan risikere så mye skatt at det faktisk nærmest ikke vil lønne seg å begynne i fast jobb om næringsinntekten går ned, selv om det er bare litt.

  5. Finnes det en tabell/beregning på hvor mye en person i ENK må tjene/fakturere (pr.time) for å sitte igjen med like mye som en ansatt som f.eks. har timelønn?
    >> Jeg er ansatt med kr. 200 /time. Hvis jeg slutter og går over til ENK, hvor mye må jeg da tjene pr. time for å sitte igjen med samme lønn som før?

  6. Hei Geir, dette er noe av det vi tar opp i Miniforetak PLUSS. Blir litt omfattende å svare på det her.
    Antar at det er enkeltpersonforetak det er snakk om. Da er hele overskuddet skattepliktig, og for de minste ENK-ene er næringsinntekt og personinntekt av næring vanligvis noenlunde likt. Den private lønna blir en del av overskuddet etter at kostnader er trukket fra.

  7. Min samboer skal nå starte for seg selv som frisør.
    Hun er i tvil om hvordan hun skal beregne forskuddskatt og moms når hun ikke vet hvor mye hun kommer til å tjene.
    Hvordan gjøres dette?
    Vil hun måtte betale skatt av 1 total sum (næringsinntekt + privat lønn) eller betaler hun bedriftens skatt og privat skatt hver for seg?

  8. Hei! Jeg driver et ENK som selger tekniske konsulent tjenester til Utlandet. Jeg befinner meg mere en 6mnd i året utenfor Norge, og må derfor etter søknad være frivillig medlem i folketrygden. Håndtert av NAV utland. Noen god forklaring for hvorfor jeg må betale ekstra 17% inn til folketrygden, om jeg ikke tar feil så kommer det altså i tillegg til de første vanlige 11,4 % ?

  9. Hei,

    Jeg har planer om å gjøre noen små arkitektoppdrag for venner/bekjente, utenom min faste jobb som arkitekt. Kommer da til å fakturere disse. Det er snakk om 1 – 2 oppdrag/faktura i året, og inntekt vil være godt under 50 000 (kanskje halvparten av dette). Jeg bruker personlig datautstyr/software, og har således ingen næringsutgifter.

    Det høres dermed noe komplisert ut å starte et ENK, for så å måtte betale inn forskuddsskatt fire ganger i året, når jeg bare tenker å sende 1-2 faktura i året. I tillegg er det uklart for meg om forskuddsskatten da også gjelder på inntekten jeg har fra min faste jobb.

    Vil det med slike små, ukompliserte situasjoner være mulig å fylle inn den inntekten jeg har hatt under “andre inntekter” på den vanlige selvangivelsen for lønnsmottakere?

    Takker for svar.

  10. Hei Jayden,

    Prosentsatsene står i den korte artikkelen over her, men det er mye som spiller inn.

    Ja, du må dokumentere mva, og dette er et eget regnestykke når du er registrert i merverdiavgiftsregisteret. For å bli registrert her må du passere 50.000 kroner i momspliktig omsetning i løpet av de siste 12 månedene.

    Det er ikke mulig å gi et kort og konkret svar på dette her. Vi har mye om både skatt, moms og andre sider ved å drive egen bedrift i Miniforetak PLUSS og Miniforetak GRATIS.

    Red.

  11. Hey! Jeg har planer og drømmer om å åpne mitt eget sunkost bar, hvor jeg selger fersk presset juice, smoothie, infisert vann med frukt smak, salater, frukt boks, allergifri selvlaget is..

    Lurer på hvor mye jeg må skatte og alt ang mva..

    Trenger jeg å dokumentere mva ? Når jeg selv betaler mva når jeg kjøper matvarene mine ?

  12. Hei Gunnar,

    Ikke noe entydig svar, men det står en del på de åpne sidene. I tillegg vil spørsmål om valg av selskapform og hva som er mest lønnsomt og hensiktsmessig også blit tatt bredt opp i vår PLUSSmedlemsdel, som åpner så snart som mulig på nyåret 2015.

    Red.

  13. Hei,

    Jeg har p.t. et nyopprettet selskap – Sporvalg Limited – som i hovedsak fungerer som et enkelt faktureringsselskap. Jeg leverer tjenester i form av leder- og organisasjonsutvikling til både private selskaper og offentlige virksomheter. De fleste tjenester er momsbelagte (utvikling) mens noen er fritatt (ren opplæring).
    Jeg vurdere ved årsskiftet hvilken selskapsform som er best egnet og mest lønnsom i forhold til skatt, regnskapsutgifter, sikkerhet m.v.
    Jeg trenger gjerne litt råd om hva som er beste løsning framover:
    P.t. og inn i 2015 leverer jeg delvis tjenester gjennom et annet konsulentselskap (Din Utviking AS som har oppdrag bl.a. for NAV) og direkte gjennom eget selskap Sporvalg Ltd.