Skattemelding inn – selvangivelse ut

Kvinne ved laptop. Illustrasjon til bloggpost om skattemelding.

Det er bare å banke det inn: Nå heter det skattemelding og ikke selvangivelse. Det er også annet enn bare navneskiftet som er verdt å merke seg.

Siden 1911 har vi brukt ordet selvangivelse når vi har snakket om innlevering av skatteopplysninger på vårparten etter hvert inntektsår. Helt fram til våren 2017.

Vi har sagt ordet med skrekk i stemmen, med forakt, med glede over endelig å ha fått levert, og med ulike grader av bekymring når vi har tatt kontakt med Skatteetaten (ja, etaten heter fortsatt det) for å ta opp et par uklare punkter.

Resultat av skatteforvaltningsloven

Men nå er det slutt. En av virkningene av skatteforvaltningsloven er at begrepet selvangivelse offisielt er avløst av skattemelding fra 1. januar 2017.

Hvis du stikker innom Skatteetaten.no en tur og søker på selvangivelse, ser du at den har havnet i parentes bak skattemelding – stort sett. Det gjenstår nok mange timeverk før alle endringer er gjort.

Og enda flere når også parentesen etter hvert skal fjernes.

Og det er ikke bare der. Også ordbøkene må endres. Hvis du søker på skattemelding i Bokmålsordboka, får du beskjeden «Vi har dessverre ingen informasjon om ordet ‘skattemelding’ i bokmålsdatabasen.»

Så dette skal bli noe.

Enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?

Lengre utsettelse av skattemeldinga

Det er mulig å søke om å få utsatt levering av skattemeldinga for bedrifter. Det vet du kanskje allerede, men det som er nytt nå, er at du får en hel måneds utsettelse (hvis søknaden blir innvilget). Fristen for både levering av skattemelding og søknad om utsettelse er 31. mai.

Hvis du får innvilget søknaden, får du altså utsatt levering til 30. juni. Ikke det at det er noe å trakte etter å sitt med dette arbeidet i den første sommermåneden, men kanskje er det nødvendig?

Enkeltmannsforetak borte i snart 15 år

Det er ikke lett med innarbeidede ord, uttrykk og begrep. Hva med ordet enkeltmannsforetak, for eksempel?

Det ble offisielt avskaffet i 2004, i forbindelse med den nye foretaksnavneloven, da det kjønnsnøytrale enkeltpersonforetak ble innført.

Men hva tror du folk flest googler mest i februar 2017? Er det enkeltmannsforetak eller enkeltpersonforetak?

Soleklar seier til enkeltmannsforetak, som har rundt 4400 månedlige søk i Google, mens enkeltpersonforetak ligger på stakkarslige 1300.

Derfor har også vi fortsatt én bloggpost med enkeltmannsforetak i tittelen, selv om noen har gitt oss kjeft for det.

Skattemelding er langt fra det eneste nye

Vi endrer altså begreper på innarbeidede oppgaver, betegnelser, ting og tang.

Foretak har erstattet firma (fra 2004). Men Google gir seg ikke, og varter fortsatt opp med 614.000 resultater når jeg søker på ordet firma.

Virksomhet har erstattet bedrift, men både hos Skatteetaten og i andre mer eller mindre offisielle sammenhenger lever bedriftene fortsatt godt. Flere kanskje stusser på hva en virksomhet egentlig er.

Mva-melding har erstattet omsetningsoppgave, og nå heter det fastsetting og ikke ligning.

Én ting er i hvert fall sikkert: Nå skal du levere skattemelding, og ikke selvangivelse.

Og kanskje du allerede i fjor tok i bruk den nye Næringsrapport skatt, som har kommet inn som en slags erstatning eller alternativ til næringsoppgaven og ei rekke andre skatteskjemaer.

Vi skal i hvert fall ha med både nyord og parenteser ei stund ennå, slik at overgangen skal bli minst mulig smertefull for deg som driver en liten bedrift – unnskyld, virksomhet.

Se også

[Guide] Slik søker du om utsatt levering av skattemeldingen

31. mai er den ordinære fristen for å søke om utsatt levering av skattemeldingen for næringsdrivende og aksjeselskap. Det er samme dag som den ordinære fristen for levering. NB! Fristen kan bli forskjøvet på grunn av helg eller bevegelige helligdager. Sjekk kalenderen for ENK eller kalenderen for AS for eksakt dato. [Guide] Slik leverer du…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

Kommentarer