Selvstendig næringsdrivende i 2022 – sju viktige momenter før du starter

Bilde av piler som illustrerer innhold om selvstendig næringsdrivende.

Selvstendig næringsdrivende, eller på vei til å bli det? Les denne artikkelen om å drive egen bedrift via enkeltpersonforetak først.

Det er registrert rundt 350.000 aktive enkeltpersonforetak (ENK) i Norge. Majoriteten av innehaverne har sin hovedinntekt fra annen lønnsinntekt, og er selvstendig næringsdrivnede i tillegg.

Skatteetaten, Statistisk sentralbyrå og andre offentlige instanser har mer og mer gått over til å bruke betegnelsen personlig næringsdrivende.

Likevel er selvstendig næringsdrivende fortsatt den mest brukte betegnelsen. Begge betyr det samme.

[toc]

Sju viktige sider ved å være selvstendig næringsdrivende

Liker du utfordringer? De står i kø etter at du har blitt selvstendig næringsdrivende, og det gjør det ekstra spennende å starte. Her er sju viktige ting du bør lese gjennom før du starter.

1. Enhetsregisteret holder for de fleste

Du ikke nødvendigvis registrere et enkeltpersonforetak (ENK) for å være selvstendig næringsdrivende.

Hvis du definerer deg som selvstendig næringsdrivende og for eksempel selger tjenester som ikke er momspliktige, kan du sende faktura med fødselsnummeret ditt (uten at det er ideelt i disse GDPR-tider).

Uansett er det like greit å registrere et ENK hvis du ønsker å være selvstendig næringsdrivende.

Det er nemlig gratis å registrere et enkeltpersonforetak i Enhetsregisteret.

Da får du også et eget organisasjonsnummer. Her er to gode grunner til å registrere et ENK:

 1. Hvis du ikke har et eget organisasjonsnummer kan du oppleve at kundene dine ikke godtar at du fakturerer som næringsdrivende.
 2. Et annet argument er at du vil bli oppfattet som mer seriøs av banker, forsikringsselskap og eventuelle samarbeidspartnere.

Hos Altinn finner du skjemaet Samordnet registermelding, som du bruker når du registrerer et ENK.

Du bruker ikke lang tid på å komme i gang, men som du ser i veiledningen nedenfor er det en del du må passe på.

Se vår guide Slik kan du starte enkeltpersonforetak steg for steg.

2. Må rapporteres hvis du ikke har fast forretningssted

Det er greit å vite at hvis du ikke har fast forretningssted, må dine kunder rapportere inn til myndighetene det de har betalt ut til deg som selvstendig næringsdrivende.

Vær oppmerksom på at et hjemmekontor kanskje ikke kvalifiserer til å være fast forretningssted. Faktisk er det slik at svært mange selvstendig næringsdrivende (også de som har registrert enkeltpersonforetak), regnes for å være uten fast forretningssted.

Hvis du ikke har fast forretningsadresse, skal dine kunder rapportere inn opplysninger om betalinger til deg en gang per år.

Fristen er vanligvis rundt 15. februar. Eksakt frist finner du i våre kalendere for ENK og for AS.

Det er din kundes ansvar å gjøre dette på riktig måte. For å opprettholde et profesjonelt og godt forhold til kunden, er det derfor smart om du bidrar til å avklare om du har fast forretningssted eller ikke.

NB! Hvis det er tvil om statusen, skal din kunde uansett rapportere inn.

3. Selvstendig næringsdrivende: fullt personlig ansvar

Hvis du er selvstendig næringsdrivende har du det hele og fulle ansvaret for bedriftens økonomiske forpliktelser.

Grunnen er at enkeltpersonforetaket ikke er en egen juridisk enhet. Du og foretaket er ett. Derfor er ikke denne foretaksformen så godt egnet hvis du løper stor risiko (store investeringer, ansatte osv.).

Da kan det være mer aktuelt med aksjeselskap. Her har vi laget en grundig veiledning til hvordan du stifter og registrerer et AS.

Hvis du driver med lav risiko og kjapt har mulighet til å gå i pluss, kan det være et godt alternativ å være selvstendig næringsdrivende.

Det er også mange som velger denne måten å drive bedrift på hvis de har lønnsinntekt som hovedinntekt. Det vil si hvis de er ansatt et annet sted.

NB! Det er både fordeler og ulemper ved å drive ENK sammenlignet med AS. I et ENK har du for eksempel ikke mulighet til å permittere deg selv, og du har heller ikke rett på dagpenger hvis markedet ditt forsvinner (les: du blir arbeidsledig).

4. Driver alene

Det er flere regler å forholde seg til hvis du får over et visst antall ansatte i et ENK, men for de fleste selvstendig næringsdrivende er ikke dette en aktuell problemstilling.

Over 80 prosent av enkeltpersonforetakene driver nemlig sin virksomhet uten ansatte.

Fra 2012 ble det billigere å starte aksjeselskap (AS), noe som har bidratt til en kraftig økning i antall nye AS. Selv om de fleste fortsatt velger enkeltpersonforetak, er det nå blitt jevnere mellom ENK og AS.

De siste årene er det årlig startet over 30 000 nye ENK.

Det er i gjennomsnitt 3-4 nye enkeltpersonforetak hver eneste time hele året.

5. Mange forsvinner i årene etter oppstart

Samtidig skal det også sies at rundt halvparten er ute av drift etter det første året. Det forsvinner også mange de neste årene etter oppstart.

Faktisk er det bare rundt 2 av 10 nye ENK som er i aktivitet fem år etter at de ble etablert.

Hos Statistisk sentralbyrå finner du statistikk som viser nyetablerte foretaks overlevelse og vekst.

Men med så mange nye enkeltpersonforetak i utgangspunktet, er det fortsatt flere tusen som er i aktivitet fem år etter oppstarten.

Hvis du starter som selvstendig næringsdrivende gjennom et enkeltpersonforetak, kan du senere skattefritt omdanne det til aksjeselskap hvis du ønsker det.

6. Når ektefelle og barn jobber for den selvstendig næringsdrivende

Det er altså fullt mulig å ha ansatte i et enkeltpersonforetak, men jeg vil trekke fram en spesiell regel: Hvis du har en ektefelle som arbeider for deg, vil denne aldri bli betraktet som lønnstaker i enkeltpersonforetaket.

Det er imidlertid mulig å fordele overskuddet på ektefellen, etter hvor mye han/hun har arbeidet for deg. Det kan for eksempel være at ektefellen har arbeidet så mye at hun/han fortjener 20 prosent av overskuddet. Da kan dette fordeles slik i forbindelse med årsoppgjør og skattemelding.

Og så et moment som kan virke litt merkelig: Hvis du har barn som arbeider i bedriften, blir de ansett som lønnsmottakere. Da må du melde dem inn som lønnsmottakere i A-meldingen, trekke skatt (hvis de ikke har frikort) og betale arbeidsgiveravgift. Så det er straks mer komplisert.

Det er for øvrig faste satser og regler for hva du kan betale egne barn i lønn og samtidig få fradrag for.

7. Selvstendig næringsdrivende i historiens lys

Før industrialiseringa på 1800-tallet var bortimot alle bedrifter/næringsdrivende ansett som selvstendig næringsdrivende.

I Norge var det faktisk først fra starten av 1900-tallet antallet aksjeselskap økte for alvor.

De selvstendig næringsdrivende var

 • bønder,
 • tømrere,
 • handelsmenn,
 • smeder,
 • tønnemakere,
 • skomakere osv.

Et felles kjennetegn ved dem var at de bodde på samme sted som de arbeidet.

Hovedunntaket fra regelen var sjøfolk, som arbeidet i ei næring som bidro til å få i gang risikospredning gjennom fordeling av eierskap på flere.

Det var først i forbindelse med framveksten av fabrikker at reising mellom hjem og arbeidssted ble vanlig.

Med dagens digitale muligheter ser vi kanskje at pendelen svinger. Mange har ikke behov for å reise til et arbeidssted. De kan gjøre jobben der de er. Kanskje gjelder det også deg?

Slik starter du enkeltpersonforetak i fire steg

Beregnet tid: 20 minutter.

Dette er kortversjonen. Mer detaljert steg-for-steg-guide under punkt tre.

 1. Bestem navn og sikre deg riktig nettdomene før du starter ENK-et.

  Unngå at andre snapper domenet før deg. Tips: Sjekk tjenesten Navnesøk.

 2. Tenk gjennom hvordan du skal beskrive aktiviteten i ENK-et.

  Se gjerne eksempler på hvordan andre har beskrevet tilsvarende virksomhet. Sjekk Brønnøysundregistrene.

 3. Registrer foretaket via Altinn.

  Se Miniforetaks detaljerte steg-for-steg-guide her.

 4. Start salget

  Les vår artikkel 8 tips til hvordan du driver ditt ENK bedre.

Opprett konto her – og få en kortfattet sammenligning av enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Se også

[Guide] Rapportering av betalinger til selvstendig næringsdrivende uten fast forretningssted

Betalinger for tjenester du har kjøpt av selvstendig næringsdrivende uten fast forretningssted skal innberettes til myndighetene. Innholdet i denne artikkelen er aktuelt hvis din virksomhet har kjøpt og betalt tjenester fra selvstendig næringsdrivende (med eller uten ENK) uten fast forretningssted. Hvis du har kjøpt slike tjenester, bør du definitivt lese denne guiden. Opplysningsplikten gjelder altså…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

Tips for en bedre start som næringsdrivende

Selvstendig næringsdrivende må tenke økonomi på en annen måte en lønnsmottakere. Tipsene i denne artikkelen hjelper deg å komme i gang. Som selvstendig næringsdrivende får du selv ansvaret for å fordele det du får inn av penger på driftsutgifter, eventuell merverdiavgift, forskuddsskatt og privatuttak («lønn»).Du må sørge for å planlegge økonomien på en annen måte.…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

Kommentarer