Trygdeavgift: Næringsdrivende betaler mer

Trygdeavgift. Bilde av noen stående mynter på en graf som illustrasjon for artikkelen Trygdeavgift: Næringsdrivende betaler mer

Trygdeavgift må du betale også som selvstendig næringsdrivende, og du betaler mer enn lønnsmottakere.

Som lønnsmottaker betaler du 8,2% i trygdeavgift av din beregnede personinntekt, som grovt sett er det samme som lønna di.

Denne avgifta betaler du for å holde trygdesystemet i gang.

11,4 prosent trygdeavgift for selvstendig næringsdrivende

Er du selvstendig næringsdrivende betaler du 11,4% i trygdeavgift av beregnet personinntekt.

Dette vil si at du betaler 34.200 kroner (11,4%) hvis du som selvstendig næringsdrivende har ei beregnet personinntekt på 300.000 kroner. (For samme beregnede personinntekt av lønnsinntekt betaler du 24.600 kroner, altså 8,2%)

Denne skatten må du uansett betale.

Alminnelig inntekt etter fradrag

Fradragene du eventuelt har i forbindelse med gjeld vil være med på å regulere hva du sitter igjen med som alminnelig inntekt. Det er denne inntekten som presenteres i skattelistene, og som gjør at personer med høye rentefradrag får oppgitt betydelig lavere inntekt enn du kanskje hadde ventet.

Les også: Slik får du fradrag i både lønns- og næringsinntekt

Opprett konto her – og få en kortfattet sammenligning av enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Se også

[Guide] Slik endrer lønnsmottakere og næringsdrivende skattekortet

Selvstendig næringsdrivende og lønnsmottakere kan endre skattekortet og forskuddsskatten via Skatteetaten. Benytt muligheten hvis du ligger an til å betale for mye eller for lite skatt. [toc] Slik endrer du skattekortet Via Skatteetaten.no kan du endre forskuddsskatten for næringsdrivende og skattekortet for deg som har lønnsinntekt. Hvis du har jevn lønnsinntekt (og ikke næringsinntekt fra…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

Kommentarer