Pensjonssparing i ENK og små aksjeselskap

Sist oppdatert 18.03.2023

Pensjonssparing er ikke bare enkelt. Se når frivillig pensjonssparing med skattefradrag lønner seg for et enkeltpersonforetak eller lite aksjeselskap.

Dette innholdet gjelder hovedsakelig deg som driver enkeltpersonforetak uten ansatte og deg som er ansatt i eget aksjeselskap uten andre ansatte.

Da kan du spare inntil 7 prosent av inntekta di i den frivillige pensjonsspareordningen med skattefradrag.

Men hva så?

Lite aktuelt for de fleste

For de aller fleste er dette helt uinteressant.

Eller for å være mer presis: Dette begynner å bli interessant hvis du tjener mer mer enn 7,1G (G = grunnbeløpet i folketrygden).

Summen utgjør 7,1 ganger grunnbeløpet i folketrygden, og er skjæringspunktet der staten slutter å sette av penger til din offentlige pensjon.

Saken er imidlertid at svært mange i målgruppa for denne pensjonsordningen har lavere inntekt enn dette.

Dermed bør du tenke deg godt om før du går inn på slike pensjonsavtaler før du når denne inntektsgrensa.

Forsikringsselskapene kommer seg

Tidligere var forsikringsselskapene lite flinke til å fortelle kundene at slik pensjonssparing har lite for seg hvis du har under 7,1 G i inntekt.

Nå er flere av dem skjerpet seg. Selv har jeg fått tilbud fra Storebrand, der de skriver:

Er du selvstendig næringsdrivende og har lønn over 7,1G? Da begynner det å lønne seg seg å etablere en pensjonsavtale som firmaet betaler for, og dermed få fradrag på skatten.

Så det kommer seg.

Pensjonssparing – få det store bildet

Hvis du er plussmedlem, anbefaler jeg deg å sjekke vår store guide om pensjonssparing: Ekstra pensjonssparing med skattefradrag – unngå fellene.

Som alt annet læringsinnhold vi lager, er guiden tilpasset deg som driver et ENK eller et lite AS.

Du får også kunnskap om frister og når du må opprette den obligatoriske varianten av tjenestepensjon.

I tillegg får du en kjapp gjennomgang av andre alternativer til pensjonssparing.

Er du interessert i å grave deg ned i lovteksten, finner du loven om innskuddspensjon hos Lovdata.

Ingen konto hos Miniforetak ennå? Opprett gratiskonto her – og få en kortfattet sammenligning av enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Se også

[Guide] Ekstra pensjonssparing med skattefradrag

Sist oppdatert 22.02.2023 Du kan kutte skatt og spare ekstra til pensjon som selvstendig næringsdrivende eller ansatt i eget AS gjennom frivillig pensjonssparing. Men er det lurt? Banker og forsikringsselskaper vil gjerne at du plasserer dine pensjonssparekroner hos dem, men du bør tenke deg om. Gjennom denne guiden får du hjelp til akkurat det. Du…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

[Guide] Regelendringer og nye regler

Sist oppdatert 24.02.2024 Her finner du nye regler for næringslivet som er vedtatt og under planlegging. Jeg har gjort lete- og sorteringsjobben for deg, og har valgt ut det jeg mener er det viktigste for de fleste småbedriftene. Du finner de ferskeste endringene først, og kan lese deg «tilbake i tid». Jeg tenker alltid på…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

[Guide] Sammenligning av skatter og avgifter i ENK og AS – 2024

Sist oppdatert 15.01.2024 Hva gir mest igjen etter skatt og avgifter når du driver liten bedrift? Hvor mye firmaskatt må du betale? Vi har sammenlignet, og resultatet vil kanskje overraske deg. Når det gjelder hva som gir mest igjen i kassen, kommer aksjeselskap bedre ut enn enkeltpersonforetak ved relativt lavt overskudd. Husk likevel at du…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

[GUIDE] Standard arbeidsavtale og alt om ansettelser

Sist oppdatert 18.08.2023 Sjekk malen for standard arbeidsavtale (arbeidskontrakt) – og regelverk og muligheter knyttet til ansettelser. Her er malen Du kan lese om regelverket knyttet til ansettelser nedenfor, og bruk gjerne Arbeidstilsynets mal for standard arbeidsavtale: Her finner du standard arbeidsavtale. (Åpnes i ny fane) Malen er enkel og oversiktlig. NB! Du får malen på seks språk,…

Dette innholdet får du tilgang til som plussmedlem: Miniforetak pluss

Kommentarer