Å lykkes med bedriften krever kunnskap

Illustrasjonsbilde til bloggpost om å lykkes med bedriften, tre personer på en løpebane.

Hvert år startes det opp rundt 60 000 nye bedrifter i Norge. Alle disse ønsker å lykkes med bedriften, men mange møter veggen etter kort tid.

De aller fleste er aksjeselskap (AS) eller enkeltpersonforetak (ENK). Kanskje var du en av dem som tok tak i drømmen og startet for deg selv?

Da stemmer det kanskje også at:

  • du hadde en idé, og
  • at du mente du har kunnskap og ferdigheter som noen vil ønske å kjøpe.

Enten som ren kunnskap, eller som noe du kan produsere ved hjelp av den.

Så langt er alt bra, og jeg er helt sikker på at du gjøv løs på oppgaven med iver og pågangsmot.

De triste tallene

Statistikken viser at knapt 30 prosent av alle bedrifter som starter opp i Norge er i aktivitet fem år etter oppstarten.

Statistikken forteller ikke noe om hvorfor så mange forsvinner. Bare at rundt halvparten av alle nystartede ENK er borte etter ett år, og at AS-ene ser ut til å ha bedre mulighet til å overleve.

Totalt er likevel over 43 000 av de 60 000 nye bedriftene borte etter fem år.

Enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?

Går til søkemotoren

Så jeg gjør et søk på «hvorfor forsvinner foretak». Blant resultatene Google finner fram for meg, fanger en artikkel hos Aftenposten min interesse.

I artikkelen sier en representant fra Bedriftsforbundet at det er vanlig at man ikke klarer seg de første gangene man starter opp for seg selv, og at det er lett å være etterpåklok.

Han legger til at uflaks, mangel på nettverk og erfaring eller finansieringssvikt er gjengangere blant dem som mislykkes.

Hvorfor du ikke lykkes med bedriften

Her er vi i nærheten av en kjerne, selv om det hele fortsatt er litt vagt. Hva fører til uflaksen, og hvordan kan det bøtes på mangel på nettverk og erfaring?

Ut fra mine erfaringer fra møter med gründere/etablerere betyr overgangen fra å være lønnsmottaker til å drive egen bedrift et stort kunnskapsgap.

Ikke nødvendigvis knyttet til selve etableringa, for det er enkelt å starte en bedrift i Norge i dag. Rent praktisk.

Lesetips:
Enkeltpersonforetak – viktig å vite før du setter i gang
Aksjeselskap – slik starter du selskapet

Utfordringa kommer med hverdagene, der du skal prioritere, både økonomisk og praktisk.

Det er ikke mangel på kilder til informasjon og kunnskap i dag, men hva er den viktige kunnskapen?

Og hva er den riktige kunnskapen?

I den enorme informasjonsflommen og lover og regler med forbehold hit og forbehold og unntak dit, er det ikke lett for den som er liten å orientere seg.

For samtidig skal du gjøre det du skal tjene penger på:

  1. Utvikle,
  2. produsere og
  3. selge.

Selv om jeg ikke har sett noe særlig til forskning om hvorfor så mange bedrifter forsvinner, mener jeg bestemt at det for mange handler om manglende kunnskap om muligheter, feller, riktige valg og prioriteringer i driftsfasen.

Hva mener du om dette? Send meg gjerne en e-post og fortell.

Selv om det er naturlig at noen forsvinner, er jeg overbevist om at de som tilegner seg den viktigste kunnskapen om drift er best rustet til å lykkes med bedriften sin.

Det er også grunnlaget for at vi startet Miniforetak. Et brennende ønske om at flere skal lykkes med sin egen bedrift.

Opprett konto her – og få en kortfattet sammenligning av enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Se også

Kommentarer

  1. Det er kanskje enda en grunn til at mange bukker unna. Det skyldes muligens at forretningsideen ikke var god nok, eller ikke skilte seg nok fra konkurrentenes.
    En redning hadde kanskje vært å ta et dypdykk i det som finnes av ulike forslag til nye forretningsideer, for om mulig finne en som er bedre, eller finne inspirasjon til å pusse på, og forbedre den man satset på.

    Om jeg får lov til å bedrive litt egenreklame på dette stedet: GründerBibelen hadde kanskje vært riktig medisin som kunne kurert mange døende foretak.