Ansette noen i bedriften din – dette må du tenke på

Tenkt å ansette noen i bedriften din? Her får du tips til hva du må tenke på.
Det å ansette den første medarbeideren er et av de viktigste og største stegene i en liten bedrift. Det innebærer både muligheter og stor risiko.
Driver du egen bedrift, og er du alene i bedriften? Hvis du har planer om å ansette noen, anbefaler jeg at du leser videre.
1. Ansette den rette
Det er ikke bare når du skal finne en å dele livet med at du må tenke på å finne den rette. Det bør du absolutt også gjøre når du skal finne en å dele arbeidslivet med. Spesielt hvis det er din bedrift som skal betale.
For det koster mye å ansette noen. Du skal ha penger til lønn, arbeidsgiveravgift, utstyr og forsikring – for å nevne noe.
Derfor må du være så sikker som mulig på at du har knyttet deg til den rette.
Enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?
2. Ansette midlertidig
Hovedregelen er at ansettelser skal være faste, men arbeidsmiljøloven åpner også for alternativer. Du kan, på visse vilkår, ansette en person midlertidig i ett år, uten videre forpliktelser overfor den ansatte.
Det er også andre former for midlertidig ansettelser:
- når arbeidet er av midlertidig karakter,
- ved arbeid i stedet for en annen eller andre (vikariat),
- ved praksisarbeid,
- når det er snakk om deltaker i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med NAV.
3. Arbeidsavtale
Hvis du ansetter noen, må du utarbeide en arbeidsavtale. Dette er lovpålagt, og noe du ikke sluntrer unna. Arbeidsavtalen skal blant annet oppgi hvilken lønn og arbeidstid den ansatte skal ha.
Vær også klar over at det i noen bransjer er krav om minstelønn, for eksempel innenfor byggebransjen, renholdsbransjen og godstransport.
4. Alternativer til å ansette
Er du ikke klar for å ansette noen i bedriften din? Da kan du heller velge å kjøpe tjenester. Her er det også mange feller å gå i.
Eksempel:
- Du kjøper tjenester av en selvstendig næringsdrivende.
- Den næringsdrivende har bare deg som kunde, og du instruerer leverandøren om hvordan jobben skal gjøres.
Hva kan skje da? Jo, at skattemyndighetene vurderer det slik at dette faktisk er lønnsarbeid (og ikke næringsvirksomhet på egen regning og risiko). Dermed kan du som oppdragsgiver bli nødt til å punge ut med arbeidsgiveravgift på det du har betalt ut.
Det er mange som har gått i denne fella, så den må du passe deg for.
Skatteetaten har en veileder som hjelper deg til å avgjøre dette.
5. Frigjøring som koster
Er du blant dem som gjør alt selv i bedriften din? Dette kan være nødvendig i startfasen, men etter hvert bør du overlate noen av hattene til andre.
Du er den visjonære – den som skal legge grunnlaget for hvordan bedriften skal utvikle seg. Uansett om du har tenkt å vokse eller ønsker å drive i liten skala, bør du tenke på når du kan delegere oppgaver til andre.
Det kan altså skje gjennom ansettelser eller gjennom å kjøpe tjenester.
Dette er i praksis å kjøpe tid. Og tid er kostbart. Det er også mye annet å tenke gjennom før du går til det viktige skrittet binde deg til slike store kostnader
Hvis du er plussmedlem, anbefaler jeg også vår store veiledning om ansettelser, og hva du må gjøre når du skal ansette noen.
Kommentarer