Drive egen bedrift: Mine opp- og nedturer

Illustrasjonsbilde til bloggpost om å drive egen bedrift, og utfordringene ved det.

Det er morsomt, svært interessant, givende, slitsomt, spennende og uimotståelig å drive egen bedrift. Helt siden jeg startet mitt første enkeltpersonforetak i 1995, har jeg stadig kommet tilbake til det å drive egen bedrift.

Joda, innimellom har jeg hatt et par gjestevisitter som ansatt hos andre, men siden 1990 utgjør dette bare tre toårsperioder. I disse jobbene har jeg hatt god lønn og lederfunksjoner. Interessante og givende jobber det, også, og det kunne ha sikret meg økonomisk om jeg fortsatte.

Men så var det dette med frihet, risiko og muligheten til å skape noe eget.

God lønn har jeg ikke alltid hatt i mitt næringsliv. Jeg har kjent alle faser på kroppen, og vet hvordan det er å være fersk bedriftseier uten ei eneste nål i veggen.

Krevende å få oversikt når du skal drive egen bedrift

Jeg vet også hvor krevende det er å få oversikt over alt det viktige i bedriftshverdagen. Det er praktisk talt umulig for de minste bedriftene å ha en slik oversikt. Spesielt nå i dag, når vi blir bombardert med inntrykk, meninger og antagelser om hvordan det er, og hvilke regler som gjelder på ulike områder.

Det er derfor vi har laget Miniforetak. Dette er en arena for opplæring innenfor det viktigste du må vite når du skal starte og drive en egen bedrift. Vi viser deg mulighetene og hva du må passe deg for. Det du må vite selv om du har en regnskapsfører som tar seg av bilag og bokføring.

Gjennom kurs for de minste bedriftene i ei årrekke har jeg sett og fått mange tilbakemeldinger om hva som er vanskeligst for de minste bedriftene. Det er ofte viktige spørsmål som forsvinner i hverdagskavet. Kanskje er det ting som er så viktige at de til slutt kjører deg i grøfta.

Det er over 70 prosent risiko for at din bedrift forsvinner

For det er et ubehagelig faktum: Bare knapt 3 av 10 bedrifter overlever de første fem årene, ifølge Statistisk sentralbyrå. 7 av 10 forsvinner. Mange av dem kunne ha overlevd med litt mer kunnskap om å drive en bedrift.

Mitt inderlige ønske er at vi kan bidra til at i hvert fall 4 av 10 bedrifter overlever de første fem årene. Hvis vi greier det, vil for eksempel rundt 7500 flere av de rekordmange 75.000 nye bedriftene i 2021 fortsatt være oppegående i 2026.

30.000 i stedet for 22.500.

Det hadde vært noe.

Opprett konto her – og få en kortfattet sammenligning av enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Se også

Kommentarer